En rosa ros

Tamron 90mm f/2.8 macro
Använder mitt macroobjektiv allt för lite känner jag, men eftersom vi hade så fina rosor hemma så blev det lite roligare. :) Vilket fall har jag idag varit i skolan, gått på stan med Emma, pluggat och nu ska jag spela lite gitarr innan jag ska se på tv.

Blå blommigt

Inhandlade skjortan igår och örhängena i förrgår. Skjortan och fjäderörhängena är från Bik Bok (10:- för örhängena!) och de andra två är ifrån Ur & Penn.

Har förövrigt firat mamma och mormor idag tillsammans med farmor och farfar, ätit massa och haft det braa! :)

Glader

Har egentligen inte gjort så mycket idag mer än att jag har köpt en blommig skjorta och fotat lite. Igårkväll var jag däremot hos Emma och firade henne tillsammans med några andra, och nu kommer lite gäster hit som ska äta här. Underbara helg! :)

Kyligt

 Tröja/Bik Bok
Fruktansvärt kallt men också fruktansvärt fint med all snö! Okej man kanske inte ska klaga om man står klädd såhär ute ett tag men ändå, det är ju ändå kallt.. haha! Imorgon blir det troligen också en fotografering om vädret tillåter. Hoppas hoppas! :)

Sötisar

Fotade min syster tillsammans med vår hund igår, haha hunden ville mest bara därifrån. Förövrigt var jag ute och fotade nyss så nu ska jag dricka te för att bli varm! :)

I snön

Egentligen hade jag tänkt fota en kompis idag men det blev inställt, och eftersom att det var så bra fotoväder var jag ju tvungen att gå ut. Grejen är den att det var så mycket mer snö än jag förväntat mig, så jag fick traska runt en bra stund innan jag kom dit jag ville. Haha! :)

Knut

Det är så sjukt mycket snö ute, och allt kom liksom på en dag. Vilket fall har min storebror åkt hem idag och nu ska jag ta tag i mitt liv lite. Ha en fin dag! :)

Emma Sanderberg

Det var så himla fint ljus förra helgen, solen var liksom framme och det händer ju tyvärr inte så ofta nu för tiden. Vilket fall är det världens snöoväder ute och jag har bestämt mig för att sitta inne heeela dagen! :)

The last day

Sista dagen på lovet har jag spenderat med mamma på lite affärer, hittade bland annat en mysig tröja. Nu ska jag dricka te och se film med mina syskon. Ha en fin kväll! :)

Att fotografera i motljus

Jag älskar de stunder då solen är framme så man får tillfälle att fotografera i motljus. Dels för att det blir ett sådant fint ljus men också för att personen framför kameran inte behöver stå och kisa då han eller hon har ljuset bakom sig. Så, eftersom att det är många som har frågat hur jag tar mina motljusbilder tänkte jag att jag kunde ge er några tips på hur man kan göra. :)


 
♥ Fota då solen inte är som starkast, helst när den är på väg upp eller ner. Det är då du får den mjuka känslan i bilden, annars kan det lätt bli att den lyser för starkt vilket gör att du kanske inte får samma känsla.

♥ Låt solen vara lite skymd av t.ex. träd. Det blir då lättare att få det perfekta ljuset så att solen kan skina igenom på ett annat sätt, annars kan det bli för starkt ifall det ska slå direkt på. Du kan också välja att stå lite för solen så du skymmer den på det sättet. Om du har en helt öppen yta med ingen tydlig bakgrund kan det lätt bli helt vitt i bakgrunden och motljuset blir inte på samma sätt, speciellt om solen lyser starkt (så undvik det).

♥ Fota med motljusskydd ifall du vill undvika reflektioner i linsen, alltså lens flare. Jag tycker däremot att det oftast blir tufft om man får det på rätt ställe i bilderna.

♥ Jag föredrar även att fota med kort skärpedjup (stor bländare, te.x 1.4 eller 1.8). Enligt mig får bilden mer känsla eftersom man då väljer att lägga fokus på något, t.ex. en person. Dessutom tycker jag att ljuset blir både bättre och finare + att man kan få fina ljuscirklar i bakgrunden (bokeh).
 
I speciellt det --> här inlägget med exempelvis bilden ovan var det många som undrade hur jag fick till ljuset så bra, och jag gjorde ungefär som de punkter jag skrev om ovan. 
- Jag valde ett ställe där solen kunde lysa igenom träden. 
- Jag fotade då solen var påväg ner. 
- Jag fotade med kort skärpedjup (la mig i fokus och fick bokeh i bakgrunden)
- Och använde stativ och fjärrutlösare, jag skippade däremot motljusskyddet. 

Hoppas ni blivit något klokare och om ni har några frågor är det bara att skriva i kommentarsfältet så ska jag försöka svara. :)

Droppar

Vädret var verkligen på topp igår och när solen kom på alla dessa droppar var det så himla fint. Har inte fotat naturbilder på aslänge såå det var skoj! :)

Fina dagar

Har varit ett par dagar hos min vän Emma. Underbart väder, filmkvällar, massa kortspel och ett litet äventyr i skogen har vi hunnit med. Åh så himla mysigt det var! :)